Een tennisarm, ook wel bekend als een epicondylitis lateralis, is een veelvoorkomende blessure die wordt veroorzaakt door overbelasting van de pezen in de onderarm. Deze overbelasting ontstaat door herhaalde bewegingen en te veel druk op de spieren. Een tennisarm doet vooral pijn aan de buitenkant van de elleboog en kan er voor zorgen dat de elleboog stijf aanvoelt. Het is belangrijk om een tennisarm op tijd te behandelen om verdere problemen te voorkomen. Om een tennisarm te verhelpen, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. Fysiotherapie, rust, het gebruik van een brace, het doen van specifieke oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van de klachten en het herstellen van de pezen.Ook is materiaal een erg belangrijk punt bij het voorkomen en verhelpen van een tennisarm. Misschien is uw racket wel te zwaar, is uw gripmaat niet goed of staat uw bespanning veel te strak. Daarnaast is het ook mogelijk om een tennisarm te voorkomen door het vermijden van overmatige belasting en het doen van regelmatige stretch- en krachtoefeningen voor de spieren in de onderarm. Doe deze oefeningen vooral op advies van een dokter of fysiotherapeut. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en tijdig rust te nemen als je klachten voelt om zo een tennisarm te voorkomen.
Wat is de oorzaak van een tennisarm?
Een van de belangrijkste oorzaken van een tennisarm is het gebruik van verkeerd of slecht materiaal. Veel mensen onderschatten het belang van goed materiaal en denken dat het niet materiaal voor hun niet uitmaakt omdat ze enkel recreatief tennissen. Echter, het gebruik van verkeerd materiaal kan leiden tot overbelasting van de arm en uiteindelijk tot een tennisarm. Het is daarom belangrijk om te investeren in goed materiaal dat past bij jouw speelstijl en niveau. En dit betekent niet dat u het duurste van het duurste tennisracket koopt. Maar dat u goed kijkt naar de specificaties van het tennisracket en let op de gripmaat. Voor het bepalen van uw gripmaat zijn veel online rekenmethodes te vinden. Wij van Racketservices zijn van mening dat u beter gewoon even kunt komen voelen wat het lekkerste in de hand ligt. Op onze website is voldoende informatie te vinden over uw grip en uw gripmaat. Daarnaast kan ook te zware belasting van de arm een oorzaak zijn van een tennisarm. Het is belangrijk om je arm niet te overbelasten tijdens het tennissen en voldoende rust te nemen tussen trainingen en wedstrijden. Let er ook op dat u niet teveel in uw racket knijpt. Dit is een van de veel voorkomende oorzaken van een overbelaste arm. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen na intensieve inspanning. Als u toch last krijgt van een tennisarm, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Zoek advies voor een tennisarm en laat je informeren over de beste manieren om deze blessure te verhelpen. Door tijdig te handelen en de juiste behandeling te volgen, kunt u voorkomen dat de tennisarm verergert en kunt u snel weer pijnvrij tennissen. Een tennisarm is natuurlijk erg vervelend en als tennisser wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Hier vind u wat tips wat u zelf kunt doen om snel van uw tenniselleboog af te komen.
Hoe kan je een tennisarm voorkomen?
Om een tennisarm te voorkomen is het belangrijk om voorafgaand aan het sporten een goede warming-up te doen. Door de spieren op te warmen, verkleint u de kans op blessures zoals een tennisarm. Daarnaast is het verstandig om een professional van Racketservices.com naar uw racket te laten kijken. In een tennisracket zitten veel verschillende variabelen. Het is belangrijk dat alle variabelen juist zijn voor uw speel stijl en niveau om er voor te zorgen dat het materiaal niet de oorzaak wordt van uw armklachten. Door het racket goed te laten bekijken en eventueel aanpassingen te laten doen, kunt u de kans op een tennisarm zo klein mogelijk houden. Voor meer advies over het voorkomen en verhelpen van een tennisarm, kunt u terecht op onze website. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een tennisarm te voorkomen en te verhelpen.
Gebruik van geschikt materiaal
Als tennisser is het belangrijk dat u ook uw aandacht besteed aan het gebruiken van de juiste tennisuitrusting. Het begint allemaal met het juiste materiaal, zoals de perfecte tennissnaar en de juiste spankracht te gebruiken voor uw racket en daarbij te kijken naar uw speelstijl. Daarnaast is het essentieel om een tennisracket te kiezen dat past bij jouw niveau en speelstijl en om te letten op de gripmaat van het racket. Een goede tennisgrip van groot belang voor een optimale prestatie op de baan. Hier onder zullen we per aspect van het racket bespreken waar u op moet letten om er voor te zorgen dat uw tennismateriaal armvriendelijk is en er dus voor zorgt dat de kans op een tennisarm kleiner wordt.
Racket gewicht:
Het gewicht van uw tennisracket is een belangrijke factor die er voor kan zorgen dat uw racket armvriendelijk blijft. Het gewicht van een tennisracket kan variëren tussen de 240 en 340 gram. Het is van groot belang dat u een gewicht kiest dat goed bij uw niveau, techniek en speelstijl past. Het nadeel van een te zwaar racket is dat tennissers vaak gaan knijpen, om er voor te zorgen dat de (te) hoge massa van het racket er niet voor zorgt dat de speler controle verliest. Knijpen is vaak de grootste oorzaak van een tennisarm. Een te licht racket gaat er juist voor zorgen dat de speler iets extra wil gaan doen omdat het racket niet voor voldoende power zorgt. Hierdoor gaat de tennisser forceren en u raad het al, ook dat is een veel voorkomende oorzaak voor een tennisarm.
Racket balans:
De balans van het tennisracket zorgt er ook weer voor dat sommige spelers extra in hun racket gaan knijpen. Als het balanspunt hoger in het racket ligt. Betekent dit dat de top van het racket wat meer naar beneden wil gaan hangen. Tennisser vinden het vaak niet fijn als het racket te ver naar voren hangt. Waardoor men gaat knijpen om de top van het racket omhoog te krijgen. Knijpen is zoals eerder in dit verhaal vermeld een veel voorkomende fout en oorzaak van het krijgen van een tennisarm.
Racket stijfheid:
Elk racket heeft een bepaalde stijfheid. Hoe lager de stijfheid van het racket is, hoe meer het racketblad kan “zwabberen” dit betekent dat als de bal in het racket komt, het racket zich vervormd. Een lage stijfheid geeft veel controle voor de spelers die de bal altijd netjes in de sweetspot raken. Echt zien we vaak dat recreanten de bal nog wel eens buiten de sweetspot willen raken en dan zorgt dat zwabberen voor en minder controle en voor meer trillingen die door de grip de arm in gaan. Let er dus op dat de stijfheid van uw racket niet te laag of te hoog is.
Swingweight:
Swingweight is eigenlijk gerelateerd aan gewicht en balanspunt. En geeft aan hoe hard u met het racket kan swingen (ook wel zwaaien genoemd, de beweging die u maakt als u de bal slaat.) Hoe hoger de swingweight, hoe harder u dus met dat racket kan slaan. Maar een hoge swingweight kan er ook voor zorgen dat u het gevoel heeft dat u de controle over uw racket verliest. Als u dat ervaart gaat de gemiddelde speler vaak knijpen in het racket. En dat zorgt weer voor armklachten.
Snarenpatroon:
In elk tennisracket zit een bepaald aantal snaren. De meest voorkomende zijn 16 lengte snaren en 19 breedte snaren. Of 18 lengte snaren en 20 breedte snaren. Dit duiden we aan door een X teken waarbij we altijd eerst de lengte snaar benoemen en daarna de breedte snaar (dus 16×19 of 18×20). Een dichter snaren patroon zorgt ervoor dat de hardheid van uw bespanning ook hoger wordt. Dus hoe meer snaren er in een racket zitten. Hoe hoger de hardheid van de bespanning wordt. Bijvoorbeeld: Het racketblad van het tennisracket is 100sq. Icnhes. De ene heeft een 16×19 patroon en de ander 18×20. We bespannen beide rackets op 23 kg. Dan zult u zien dat het racket met het 18×20 patroon net wat harder bespannen is dan het 16×19 patroon racket. Dus omdat er meer snaren in het racket zitten is de bespanning dus ook harder.
Soort snaar:
Helaas zien we het maar al te vaak. Een recreatieve speler, die nooit zijn bespanning kapot slaat met een hele stugge polyester snaar. Polyester tennissnaren zijn eigenlijk alleen bedoeld voor de betere spelers die veel snaren breken. Polyester is een hard materiaal waar dus weinig rek in zit. Als u last heeft van een tennisarm wordt een polyester snaar ten zeerste afgeraden. Kies een tennissnaar waar juist veel rek in zit. Zoals bijvoorbeeld een Tecnifibre TGV, Tecnifbre X-one Biphase, Wilson NXT of (het allerbeste) Een Babolat VS Touch natuurdarm bespanning. Meer over alle soorten snaren weten? Ook hier hebben wij veel informatie over op onze website. Genoeg gelezen? U kunt natuurlijk altijd bellen of mailen met al uw vragen.
spankracht:
Spankracht, oftewel het aantal kilo dat we gebruiken om de snaar de snaar die in uw racket gezet wordt wordt aangetrokken. Hier kunnen we kort en bondig over zijn. Maar zorg ervoor dat uw uw racket zacht bespant! We horen zo vaak, ja in mijn racket staat dat er 25 kg op moet. Helaas houden racket merken daarbij geen rekening met factoren als, wie gaat er met dit racket spelen. Welke snaar wordt er in dit racket gezet. Ook de vraag: Wat is het gemiddelde aantal kilo’s dat ik moet gebruiken is een vraag die we vaak krijgen en heel simpel kunnen beantwoorden. Het gemiddelde aantal kilo’s bestaat niet! We moeten namelijk met alle bovenstaande factoren rekening houden. En dat betekent dus dat we niet zomaar kunnen zeggen dat we er gemiddeld altijd x aantal kilo’s in zetten. We willen elke speler een bespanning aanmeten die voor die persoon juist is. Wij gaan niet voor standaard maar voor wat past bij u. Als u daar ook benieuwd naar bent maken we graag een afspraak met u om te kijken of we uw armklachten kunnen verminderen. Of dat we uw tennisarm kunnen voorkomen.
Gripmaat:
Het spelen met een te grote of te kleine gripmaat is funest voor uw arm. Een te kleine grip gaat makkelijk in uw hand draaien en zorgt er voor dat u als tennisser in het handvat gaat knijpen. Zeker omdat u wilt voorkomen dat als u uithaalt voor die snoeiharde forehand dat u het racket los laat en deze 3 banen verder pas weer land. Maar ook een te grote maat is moeilijk onder controle te houden en is dus het gevolg, knijpen. Bedenk maar eens voor uzelf, als ik mijn racket vast heb. Ligt dit dan lekker los in de hand? Is het antwoord nee? Dan zijn er 2 mogelijkheden. U knijpt vanwege wedstrijdspanning of omdat u de controle wilt behouden (wat overigens averechts werkt) Of uw gripmaat is niet de juiste. Wij van Racketservices.com adviseren u graag ter plekke over wat de juiste gripmaat is voor u. Ook kunnen wij gripmaken groter maken. Dit kan door gebruik van speciale basisgrips, een extra overgrip, een krimpkous die we om u racket heen smelten of door het volledig vervangen van de pallet. Wij kunnen pallets 3D laten printen waardoor wij voor elk racket de juiste gripmaat kunnen verzorgen. Dat is ook de reden dat wij als een van de weinigen in Nederland uw gripmaat kunnen verkleinen. Ook dit doen we doormiddel van een 3D geprinte pallet die wij door collega’s in Nederland laten maken. Meer vragen over het verklein van uw gripmaat? Neem dan snel contact met ons op.
Dan nog 2 laatste dingen. En dit zijn dingen die we maar al te graag de wereld uit willen helpen…
Een demper in een tennisracket, dempt geen trillingen. Een demper voor een tennisracket dempt geluid. Door het gedempte geluid lijkt het gevoelsmatig alsof er minder trillingen zijn. Maar dit is niet zo. Gebruik van een demper gaat u dus niet perse helpen van uw tennisarm af te komen. Maar als u het doffere geluid van een bespanning prettiger vind klinken, speel dan vooral wel met een demper. Wat u waarschijnlijk wel van een tennisarm af kan helpen. Is het verwijderen van toptape. Toptape ook wel beschermtape genoemd in de sportwinkel is funest voor uw arm. En we gaan u nu graag uitleggen waarom:
Een gemiddelde top tape weegt ongeveer 7 gram. Dit betekend dus dat uw racket ongevraagd 7 gram zwaarder wordt. Deze 7 gram bevinden zich helemaal in de top van het tennisracket, op 68.6 cm om precies te zijn (bij een standaard, 27 inch tennisracket). Dit betekent dus ook dat de balans van uw tennisracket flink omhoog gaat. Met ongeveer 0.8 centimeter. Dit heeft weer effect op de swingweight. Die gaat met gemiddeld 20 punten omhoog. Dit is ontzettend veel en dit alles zorgt er dus voor dat door gebruik van beschermtape voor u tennisracket het volledige tennisracket uit balans is. Daarnaast wordt de toptape over de bumperguard van het racket geplakt. Het stuk plastic wat door het racketmerk is gemaakt om het grafiet van uw tennisracket te beschermen. U beschermt dus niet uw racket, maar u beschermt de beschermlaag van uw tennisracket. Dit heeft dus geen enkele nut. En terwijl u dit stuk leest denkt u waarschijnlijk: Waarom plakt de locale sportwinkel die toptape dan op mijn racket? Helaas gebruiken de sportwinkels dit vaak als mooie reclame uiting op elk tennisracket dat ze bespannen hebben. Veel locale tenniswinkels weten niet eens dat de toptape die ze op de rackets plakken dit effect kan hebben. Dus doe uzelf een plezier, en verwijder de toptape direct van het tennisracket. Zo speelt u met het racket zoals de fabrikant hem bedoelt heeft. En u heeft minder kans op een tennisarm!
Advies over tennisarm voor iedereen!
Racketservices.com wil dat heel Nederland kan genieten van de tennissport. We hopen dus dat alle tennissers in Nederland van hun tennisarm af komen. Daarom hopen wij dat u ons belt om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Woont u helemaal niet in de buurt van onze bespanservice in Veldhoven? Geen enkel probleem. Bel ons op, mail ons en vraag om ons advies. We kunnen met u overleggen over uw klachten en u bijvoorbeeld een snaar en spankracht adviseren. We kunnen de snaar naar u opsturen met een blaadje erbij van hoe het racket bespannen moet worden. U kunt met de snaar en het door ons ingevulde bespanformulier naar uw locale sportwinkel of tenniswinkel en daar de opdracht geven het tennisracket op die manier te bespannen. Zo hopen we u verder te kunnen helpen ook als u niet bij ons langs kan komen. Advies vragen kan altijd en we zullen u altijd zo goed mogelijk op weg helpen.