Het belang van het juiste tennisracket
Het kiezen van het juiste tennisracket is van essentieel belang voor elke speler, ongeacht hun niveau.
Voorkomen van blessures en verbeteren van techniek.
Een goed passend racket kan blessures helpen voorkomen door de juiste ondersteuning en grip te bieden tijdens het spel. Daarnaast kan een geschikt racket de techniek van de speler verbeteren, waardoor ze hun volledige potentieel kunnen benutten op de baan.
Vergroten van speelplezier en prestaties
Het speelplezier wordt ook vergroot wanneer een speler met het juiste racket speelt, omdat ze zich comfortabeler en zelfverzekerder voelen tijdens het spelen. Voor spelers die serieus bezig zijn met tennis en streven naar betere prestaties, kan een aangepast racket zelfs helpen om hun prestaties op de baan aanzienlijk te verbeteren. Kortom, tennissen wordt een stuk makkelijker en leuker wanneer het racket perfect past bij het niveau en de speelstijl van de speler.
Voor advies en hulp bij het kiezen van het juiste tennisracket, kunt u altijd terecht bij onze experts op het gebied van tennisrackets. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze, zodat u optimaal kunt genieten van uw spel op de baan.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een tennisracket?
Aspecten om op te letten bij de aanschaf van een tennisracket:
1. Balans van het racket. Met andere woorden, de gewichtsverdeling van het racket. Zit het gewicht van het tennisracket vooral in de top van het racket, of vooral in het handvat. En wat zijn daar de voordelen van?
2. Materiaal van het frame. Graphite, aluminium en graphite composite zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden in een tennisracket. Wat zijn de beste materialen en wat kun je beter vermijden?
3. Grootte van het racketblad. Een groter blad kan meer power genereren, terwijl een kleiner blad meer controle biedt. Voor veel controle moet je ook wel met het racket kunnen spelen. Dus wat past het beste bij u?
4. Handvatgrootte. Ook wel gripmaat genoemd. Een goed passend handvat kan blessures voorkomen en zorgt voor een comfortabele grip tijdens het spelen. Voor advies over de juiste keuze van een tennisracket, kun je terecht bij ons team van experts.
Gewicht van het racket
Het gewicht van het racket is een belangrijke factor bij het kiezen van een tennisracket. Het bepaalt mede hoe goed je in staat bent om het racket te hanteren en te spelen op de baan.
Een lichter racket is over het algemeen beter voor beginners, omdat het makkelijker is een lichter racket te controleren en het makkelijker wordt om met het racket door te zwaaien. Het is als beginnende tennisser erg belangrijk dat u eerst het racket onder controle krijgt. Voordat power een belangrijk punt gaat worden.
Aan de andere kant kan een zwaarder racket meer kracht genereren en meer power bieden tijdens het spelen. Een zwaar racket is lastiger te controleren en geeft het gevoel dat u controle verliest als u met een te zwaar racket speelt. Als oplossing gaan spelers hierdoor vaak knijpen en dat kan blessures opleveren. Zorg er dus altijd voor dat het tennisracket dat u koopt zeker niet te zwaar is.
Het gewicht van het racket wordt meestal uitgedrukt in grammen en kan variëren van ongeveer 250 tot 350 gram. Een tennisracket kiezen met het juiste gewicht is dus van groot belang om een fijne tenniservaring te hebben. Een te licht racket zal er voor zorgen dat u te hard wilt gaan slaan waardoor u controle kan verliezen en power kunt missen. Maar een te zwaar tennisracket kan er voor zorgen dat u in gaat houden en dan verliest u ook power. Mocht u twijfelen adviseren wij altijd een lichter racket te kiezen ten opzichte van een zwaarder racket. Met onze customize service kunnen wij uw racket altijd zwaarder maken waardoor u dus niet perse een nieuw tennisracket te kopen als u het racket later te licht vind. Neem contact op met onze tennisspecialist Steve. Hij kan u alles vertellen over welk tennisracket het beste bij u past.
Bladgrootte en sweetspot
De racketblad grootte en sweetspot zitten in elkaars verlengde. Een groter racketblad zorgt vaak voor een grotere sweetspot. En een kleiner racketblad zorgt voor een kleinere sweetspot. De grootte van het racketblad van een tennisracket kan variëren tussen de 90 squared inches en 120 squared inches. Recreatieve tennissers spelen vaak met een racket met bladgrootte tussen de 100 en 105 sq. Inches. Waarbij je ziet dat de betere tennissers vaak kiezen voor een iets kleiner blad. Zo tussen de 98 en 95 sq. Inches. Hoe groter het racketblad. Hoe groter de sweetspot. Sweetspot is een ander woord voor: Ideale plek om de bal te raken. Als u de bal in de sweetspot raakt, zult u merken dat de bal veel makkelijker van het racket af komt dan als u de bal wat verder naar de randen van het racket raakt.
Oversized racketblad. Eigen alle tennisrackets met een bladgrootte groter dan 105 sq. Inches. Deze rackets hebben een extra groot blad en zorgt er dus voor dat de bal zonder al te veel moeite naar de overkant geslagen kan worden. Vaak zien we dat een racket met een oversized racketblad een racket is dat heel licht is en een vrij hoge balans heeft. Alles om er voor te zorgen dat het racket makkelijk te bespelen is met een korte slag en om er voor te zorgen dat de bal gemakkelijk met veel power naar de overkant van het tennisveld gaat.
Balanspunt van het racket
Bij het kiezen van een tennisracket is het belangrijk om rekening te houden met de balans van het racket. Er zijn verschillende soorten balans punten, zoals head heavy, handle heavy of even balanced rackets. Het balanspunt is de balansverdeling van het gewicht in het racket en heeft een groot effect op de speelbaarheid van het tennisracket. Het is dus van groot belang dat het racket dat u koopt een balanspunt heeft wat bij uw speelstijl past.
Een head heavy racket heeft meer gewicht aan in de top van het racket, wat zorgt voor meer power bij het slaan. Dit kan vooral handig zijn voor spelers die graag aanvallend spelen en veel kracht in hun slagen willen leggen. Ook kan een hoger balanspunt prettig spelen voor spelers die moeite hebben met het genereren van power en vaart. Een hoger balanspunt laat het racket makkelijker zwaaien waardoor het minder moeite kost om een versnelling in het racket te krijgen.
Een handle heavy (ook wel top head light genoemd) racket daarentegen heeft meer gewicht in de grip, wat zorgt voor meer controle en precisie in de slagen. Dit kan voordelig zijn voor spelers die meer nadruk leggen op techniek en precisie. Vaak zien we dat de betere spelers gebruik maken van een racket met een lager balanspunt. Omdat deze spelers zelf voldoende power beschikken om de bal met veel vaart weg te slaan. Deze spelers hebben dus liever meer controle vanuit het racket. Het is hierbij wel belangrijk te vermelden dat het ook lastiger spelen is met een racket met een lager balanspunt. Zorg er dus voor dat het racket dat u koopt een passend balanspunt heeft bij uw speelniveau.
Een even balanced racket heeft een gelijkmatige gewichtsverdeling over het hele racket, wat zorgt voor een goede mix van kracht, controle en wendbaarheid. Dit type racket is vaak geschikt voor spelers die een allround speelstijl hebben. Hier moeten we wel bij melden dat met een even balanced balanspunt vaak een balanspunt rond de 32.0 cm wordt genoemd. Echter is dit officieel head light. Het midden van het tennisracket (34.3 cm is het midden van het racket en zou dus even balanced moeten heten.) Maar vaak hebben we het bij even balanced over een balanspunt tussen de 32.0 en 32.5. De balans van het racket heeft dus een grote invloed op de speelstijl van een speler. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welk type balans het beste past bij jouw speelstijl en voorkeuren. Vaak zien we een verband tussen het balanspunt van een tennisracket en het gewicht. Hoe lager het gewicht is, hoe hoger het balanspunt gaat. Dit is bedoeld om te zorgen dat een licht tennisracket toch de mogelijkheid heeft om met power te spelen. Een racket wat zwaarder is heeft eigenlijk altijd meer power omdat er meer massa in het tennisracket zit. Daardoor kan het balanspunt dan omlaag om het racket toch voldoende controle te geven.
Voor advies over het kiezen van het juiste tennisracket met de juiste balanspunt, kun je altijd terecht bij onze experts. Wij zullen de tijd nemen om u te vertellen wat het verschil is van de balanspunten tussen verschillende rackets en u adviseren wat het beste bij u zou passen. Heeft u een racket wat u nu fijn vind spelen maar weet u niet wat het balanspunt is? Onze customize service heeft de mogelijkheid uw racket volledig uit te lezen en u te vertellen wat het balanspunt van uw huidige racket is.
Materiaal van het racket
Voor tennisrackets zijn er verschillende materialen waaruit ze gemaakt kunnen worden, waaronder aluminium en graphite (composiet) materialen. Aluminiumrackets zijn over het algemeen zwaarder (qua materiaal) en minder armvriendelijk dan graphite rackets. Ze bieden meer niet zoveel power omdat het materiaal minder mee werkt om de bal naar de overkant te krijgen. Hierdoor kan de beginnende tennisser makkelijk blijven doorslaan met een aluminium tennisracket. Bovendien zijn aluminium tennisrackets vaak goedkoper dan graphite rackets. Waardoor aluminium tennisrackets ideaal zijn voor de beginnende tennisser die nog niet 100% zeker is dat hij/zij wil blijven tennissen. Een makkelijk en goedkoop instap racket om de eerste jaren mee door te komen.
Graphite tennisrackets zijn makkelijker om mee te spelen en kost minder moeite om mee te spelen omdat het materiaal flexibeler is en lichter dan aluminium. Hierdoor kan een grafiete tennisracket meehelpen de bal makkelijker naar de overkant te krijgen. De betere en gevorderde tennissers spelen allemaal met een graphite racket.
Er is ook nog een tussenoptie. De composite tennisrackets. Een blend van aluminium en graphite die er voor zorgt dat voor de beginnende tennisser het racket voldoende power geeft, makkelijker speelt en armvriendelijker is dat een aluminium tennisracket. Maar leuker geprijsd dan de volledige grafiete tennisrackets.
Volledige graphite tennisrackets voor een scherpe prijs, kan dat ook? Het antwoord daarop is ja! Tecnifibre heeft als een van de weinige merken een uitstekende racket serie voor de spelers die hier naar opzoek zijn. De Tecnifibre T-Fit serie. Een serie instap tennisrackets die gaan van graphite composite naar volledige grafiete tennisrackets. Ze hebben voor die laatste rackets de mall van een oud model topframe gebruikt. Hierdoor heeft u dus een kwalitatief uitstekend tennisracket voor een zeer scherpe prijs.
Gripmaat van het racket
Het kiezen van de juiste gripmaat voor uw tennisracket is van groot belang. Het zorgt ervoor dat u zo ontspannen mogelijk kunt spelen en daarmee zorgt u ervoor dat de kans op blessures kleiner wordt. Ook zorgt de juiste gripmaat ervoor dat het racket bijvoorbeeld niet in de hand kan gaan draaien. U zult zien dat uw tennisprestaties enorm verbeterd. Een te kleine of te grote gripmaat kan leiden tot ongemak en zelfs blessures tijdens het spelen. Daarom is het essentieel om te spelen met de juiste gripmaat. De gripmaat van een tennisracket wordt aangeduid in Amerika met inches. Een standaard gripmaat is meestal tussen de 4 en 4 5/8 inch. In Europa maken we gebruik van alleen het eerste nummer van de inch. 0,1,2,3,4 en af en toe een gripmaat 5. Niet alle tennismerken maken gebruik van de gripmaat 5. Voor zover we nu weten is alleen Babolat het merk dat een gripmaat 5 in het assortiment heeft. maar er zijn ook speciale maten beschikbaar voor spelers met kleinere of grotere handen. Bij Racketservices kunnen we altijd de juiste gripmaat voor u regelen. Wij kunnen de vorm van de grip 3D laten printen. Waardoor u altijd met de juiste gripmaat kunt spelen. Het is belangrijk om de gripmaat te vinden die het beste bij jouw hand past, zodat je comfortabel en effectief kunt spelen. Om de juiste gripmaat te kiezen, is het aan te raden om verschillende maten uit te proberen. Wij hebben altijd voldoende rackets op voorraad met de verschillende gripmaten. Zo kunt u altijd even komen voelen welke gripmaat het beste bij u past. Let hierbij op hoe het racket in je hand ligt en of je voldoende controle hebt over de bal. Kortom, het kiezen van de juiste gripmaat voor je tennisracket is cruciaal voor een optimale speelervaring. Neem de tijd om verschillende maten te testen en vraag indien nodig advies aan een professional om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je spel haalt. Wij nemen graag de tijd om samen met u een besluit te nemen over welke gripmaat het beste bij u past. En zullen altijd met een oplossing kunnen komen als u denk dat de gripmaat die u nu heeft niet goed bij u past.
Bespanning van het racket
Bij de aanschaf van een nieuw tennisracket is het belangrijk om ook te letten op de bespanning van het racket. Veel rackets worden standaard bespannen, ook wel fabrieksbespanning genoemd. Gebruik maken van een fabrieksbespanning is als beginnende speler prima voor even. Er zitten alleen wat nadelen aan de fabrieksbespanning waar we u graag voor behoeden. Fabrieksbespanning, zoals de naam al zegt. Wordt bij productie in de fabriek er in gezet. Dit moet vaak zo snel mogelijk gebeuren en om tijd te besparen trekken ze vaak veel snaren tegelijk aan. Heel erg slecht voor het spanningsbehoud van uw bespanning. Daarnaast kan het goed zijn dat op moment van de aankoop van het tennisracket, het racket 2 jaar geleden bijvoorbeeld al is geproduceerd. En dan zit de bespanning er dus ook al zo lang in. Dan is deze eigenlijk al lang toe aan vervanging.
Gelukkig bieden wij bij de aankoop van een nieuw racket de mogelijkheid om uw nieuwe racket meteen opnieuw te bespannen. We bespannen het tennisracket dan met een snaar die bij uw niveau en speelstijl past. En passen daar ook de spankracht op aan. wij kunnen u adviseren over de juiste bespanning voor uw speelstijl en niveau. Hierdoor haal je het maximale uit je nieuwe racket en verbeter je jouw spel op de baan.
Bovendien ontvangt u naast onze scherpe prijzen ook nog korting op uw eerste bespanning als u het tennisracket bij ons koopt. U kunt er voor kiezen deze korting direct te gebruiken. Dan bespannen we het racket meteen opnieuw als u het racket koopt. Wilt u liever eerst even aan de gang met de fabrieksbespanning en dan later uw tennisracket op nieuw laten bespannen? Dan krijgt u van ons een kortingsbon voor het bespannen van een tennisracket. We zetten hier wel een beperkte datum op. Omdat we graag willen dat u niet te lang met de fabrieksbespanning doorspeelt. Lees het bovenstaande stukje nog een keer waarom we dat doen en hoe we over de fabrieksbespanning denken.
Hoe kies ik het juiste tennisracket
Als je op zoek bent naar het juiste tennisracket, is het verstandig om advies in te winnen van een specialist. Bij Racketservices.com kunt u terecht voor professioneel advies over welk racket het beste bij jouw speelstijl past. Daarnaast kunt u bij ons gratis Tecnifibre rackets testen om te kijken welk racket het beste bij jou past. En het mooie is, elk racket dat je via Racketservices koopt is vaak voordeliger dan bij andere tennisshops. Dus als je op zoek bent naar het perfecte racket, zoek dan niet verder en neem contact op met Racketservices.com voor het beste advies en de beste deals. Naast Tecnifibre werken wij ook veel samen met Yonex. Ook alle Yonex tennisracket zijn erg voordelig bij Racketservices te verkrijgen. Wilt u liever een Babolat racket kopen. Of gaat u liever voor een Wilson tennisracket? Ook deze kunt u erg voordelig bij Racketservices.com kopen. Head tennisrackets of toch liever een van de andere tennismerken. Wij van Racketservices kunnen aan bijna elk tennisracket komen voor een zeer scherpe prijs. Neem contact met ons op, vertel ons naar welk racket u opzoek bent en we gaan direct voor u opzoek naar de scherpste prijs.